VEELGESTELDE VRAGEN

WAT IS ERFPACHT?

Erfpacht is een recht om een onroerende zaak van een ander te gebruiken. In de praktijk noemt men de onroerende zaak ‘grond’.

De persoon die het erfpachtrecht heeft (erfpachter), heeft dezelfde rechten als wanneer hij/zij de eigenaar van de grond zou zijn.

Ja, Duokoop is een vorm van institutioneel erfpacht waarbij institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) grondeigenaar zijn.

Andere vormen van erfpacht zijn gemeentelijk erfpacht en privaat erfpacht. Ook woningbouwcorporaties treden vaak op als erfverpachter.

Canon is de maandelijkse vergoeding die je als erfpachter aan de grondeigenaar betaalt voor het gebruik van de grond.

Ja, canon is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Mits het huis je hoofdverblijf is.

De aftrekbaarheid van canon is wettelijk geregeld. Het geldt voor alle vormen van erfpacht, zowel gemeentelijk erfpacht als institutioneel erfpacht.

Dit hangt af van de erfpachtvoorwaarden, er zijn verschillende vormen van canon. Bij bepaalde vormen van erfpacht wordt de grondwaarde en canon na een bepaalde periode herzien. Bij Duokoop is dit gelukkig anders, de canon wordt jaarlijks alleen aangepast met inflatie en wordt nooit herzien.

Dat ligt aan de vorm van erfpacht. Bij bepaalde vormen van gemeentelijk erfpacht wordt de grondwaarde en de canon na een periode herzien. Bij Duokoop is dit gelukkig anders, er is nooit herziening van grondwaarde.

Dat ligt aan de vorm van erfpacht. Sommige vormen van erfpacht duren 49 of 99 jaar. Duokoop zit beter in elkaar. Een Duokoop-regeling is namelijk eeuwigdurend waarbij je de mogelijkheid hebt om op ieder moment de grond te kopen.

Dat ligt aan de vorm van erfpacht. In sommige gevallen is het mogelijk om de grond te kopen of de toekomstige canon in een keer vooruit te betalen.

Met Duokoop heb je het recht (nooit de plicht) om op ieder moment de grond erbij te kopen. Het maakt niet uit of je het doet om de woning in vol eigendom te verkrijgen of in vol eigendom te verkopen.

Als je van je kooprecht gebruik wilt maken, moet je dat tenminste drie maanden van tevoren bij ons aankondigen. Het kooprecht is verbonden aan het Duokoop contract, een nieuwe eigenaar kan het Duokoop contract overnemen.

Dat ligt aan de vorm van erfpacht. Bij sommige vormen van erfpacht ben je beperkt in de manieren waarop je de grond kunt gebruiken. Bij Duokoop heb je dezelfde rechten als wanneer je de eigenaar van de grond zou zijn. Dus wil je een boom of een schuurtje in je tuin: geen probleem.

STAAT JE VRAAG ER NIET BIJ?

Stel je vraag aan één van onze medewerkers.
Contact opnemen »