Unanieme steun in Amstelveense raad voor motie duokoop-woningen

23 februari 2021

news_image

AMSTELVEEN GroenLinks heeft woensdag in de raad unanieme instemming gekregen voor een motie om in Amstelveen zogeheten ‘duokoop-woningen’ te gaan bouwen.


Bij duokoop-woningen kunnen starters op de woningmarkt en mensen met een beperkt inkomen voordeliger een huis kopen. Zij kopen alleen de woning zelf, maar de grond (voorlopig nog) niet. De grond wordt eigendom van een pensioenfonds dat achter de duokoop-aanpak zit. De koper pacht de grond zo lang als hij wil, maar heeft de kans om de grond later alsnog te kopen. GroenLinks-raadslid Cheimaa Aouni meent dat hiermee iets gedaan kan worden aan het schreeuwende tekort aan betaalbare woningen in Amstelveen, want dat huizen hier zo duur zijn, is mede het gevolg van de hoge grondprijzen. “Het is daardoor een uitdaging voor ontwikkelaars om betaalbare woningen in Amstelveen te realiseren,” aldus Aouni, die verwacht duokoop-woningen de doorstroming op de woningmarkt bevorderen..


KRITIEK Aouni kreeg eerst nog wel wat kritiek op haar motie om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor duokoop in Amstelveen, vooral van de VVD. VVD-raadslid Arjan Gerritsen verbaasde zich erover dat GroenLinks in de motie pleitte voor doorstroming: “Die partij heeft juist eerder gezegd dat doorstroming niet werkt.” Wat duokoop zelf betreft zei hij geen rol te zien voor de gemeente: “In het woningbeleid is al opgenomen het stimuleren van maatschappelijk gebonden eigendom van woningen. Daarbij blijft een woningcorporatie deels eigenaar van een woning. Duokoop is wezenlijk anders. Het is in feite niet meer een financieel product van een bedrijf, De Nationale Grondbank DNGB. De gemeente kan daarbij niet sturen.”


Ook Tawros Aslanjan (D66) zei dat het vergelijkbare concept van maatschappelijk gebonden eigendom van woningen al onderdeel van het gemeentebeleid is, maar was toch bereid de motie te steunen. Veel enthousiaster toonde zich Ruud Kootker (BBA). “Duokoop is een interessant fenomeen. Als starter kun je met driekwart van de inkomenseisen die op dit moment gesteld worden, een woning financieren. Het is de moeite waard om te onderzoeken, hoe eerder hoe beter.”


Van de overige fracties sputterde alleen het CDA nog tegen. Fractieleider Pier Rienks vond dat het onderwerp thuishoorde bij het woonbeleid in plaats van, zoals woensdag het geval was, het grondbeleid.


RISICO Wethouder Floor Gordon zei dat de gemeente graag woningen met maatschappelijk gebonden eigendom wil, maar dat Eigen Haard daar niet aan meewerkt. “We onderzoeken daarom of de gemeente zelf grond in eigendom kan nemen voor betaalbare woningen. Daarmee loopt de gemeente echter wel financieel risico. En we hebben maar een beperkte voorraad grond.” Liefst zet zij volop in op Legmeer, waar 3500 woningen moeten komen, met tweederde in de betaalbare sector, waarvan 600 sociale woningen.” Al zou dat dan duokoop overbodig maken, Gordon was toch positief over de motie: “We moeten geen mogelijkheden onbenut laten.”


Kootker haalde vervolgens het CDA over de motie alsnog te steunen en al zat de motie volgens VVD-er Gerritsen niet goed in elkaar, hij steunde deze toch. Zo verkreeg de motie unanieme steun.


Dit is een artikel uit het Amstelveens Nieuwsblad, lees het originele artikel op: https://www.amstelveensnieuwsblad.nl/lokaal/politiek/668073/succesje-voor-groenlinks-unanieme-steun-in-amstelveense-raad-vo

Back to Top