Heijmans en gemeente Culemborg realiseren starterswoningen met Duokoop

11 maart 2021

news_image

Forteneiland West vormt samen met Forteneiland Oost straks de mooie nieuwe wijk Forteneiland in Culemborg. Forteneiland in Parijsch is een wijk voor iedereen, ook voor starters. Op de huidige woningmarkt is het voor veel starters moeilijk om zelfstandig een woning te financieren. Daarom realiseert de gemeente Culemborg in samenwerking met Heijmans starterswoningen met Duokoop.

Met Duokoop wordt het voor starters op de woningmarkt uit Culemborg sneller haalbaar om een nieuwe koopwoning te kopen. Dit komt doordat de klant de woning koopt, en de grond pacht van een pensioenfonds. Hiervoor betaalt de klant een maandelijkse vergoeding. Hierdoor stijgt met Duokoop de koopcapaciteit van de klant en/of zijn de maandlasten lager. Door de woningen uitsluitend toe te wijzen aan starters uit Culemborg en een zelfbewoningsplicht van 5 jaar op te leggen zorgt de gemeente ervoor dat de woningen ook daadwerkelijk in handen komen en blijven bij de doelgroep waarvoor het is bedoeld: starters uit Culemborg die willen kopen in Culemborg. Als pilot zijn onlangs de eerste vijf starterswoningen op Forteneiland West met deze koopoplossing in verkoop gegaan. Meer dan 200 starters hebben zich ingeschreven om een woning te kunnen kopen. Vorige week zijn de woningen toegewezen aan 5 gelukkige starters. De komende jaren is de wijk nog volop in ontwikkeling. Ruim 1.000 nieuwe woningen verrijzen er waarvan de komende jaren een aanzienlijk deel wordt gebouwd voor starters.

Werner Konings (Beleidsadviseur Wonen gemeente Culemborg)

De druk op de woningmarkt in Culemborg is extreem hoog. In de bestaande woningvoorraad is er bijna niks meer bereikbaar voor starters. Ook in de nieuwbouw is het lastig om de woningen bereikbaar te krijgen voor starters. In nieuwbouw liggen nog wel mogelijkheden om te sturen op betaalbaarheid en bereikbaarheid. Een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit is belangrijk en daarbij de zorg dat een gerealiseerde woning ook voor een langere periode in het juiste segment beschikbaar blijft. Een erfpachtregeling (zoals DuoKoop), koopgarant, starterslening en dergelijke zijn allemaal instrumenten die de gemeente momenteel onderzoekt met betrekking tot de toepasbaarheid. Duokoop is een vorm van institutioneel erfpacht die de gemeente als pilot heeft ingezet en waarbij onderzocht is of dit mogelijkheden biedt voor de Culemborgse woningmarkt.

Monica Wichgers (Wethouder Gemeente Culemborg)

Culemborg is een inclusieve stad met een grote diversiteit aan inwoners. Dat maakt de stad kleurrijk. Jonge mensen zorgen ook voor deze diversiteit. Zij vallen nu door de hoge huizenprijzen buiten de boot. Ik zie ze niet graag vertrekken naar een andere gemeente. Daarom is het één van onze ambities om betaalbare huizen te bouwen voor deze groep. Culemborg is een stad voor iedereen. Daarom heeft Culemborg een diversiteit aan woningtype nodig zodat je een leven lang op een prettige manier hier kan wonen. 

Back to Top