Gemeente Altena onderzoekt mogelijkheden inzetten Duokoop

2021-11-10
De gemeenteraad van Altena heeft raadsbreed een motie aangenomen om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om de Duokoop regeling toe te passen in de gemeente. 

Om de doorstroming op de lokale huizenmarkt een zwieper te geven, pleitte de VVD-fractie in Altena voor een onderzoek naar het zogeheten Duokoop. Dat principe houdt in dat de koper alleen de woning koopt en niet de grond. Die wordt dan gekocht door het pensioenfonds achter Duokoop en geeft dat vervolgens tegen een jaarlijks te betalen bedrag in pacht aan de koper van het betreffende huis.

,,Met dit principe kan er iets worden gedaan aan het tekort aan betaalbare woningen in onze gemeenteā€, stelde VVD-raadslid Robert van Dijk tijdens de bespreking van de begroting eerder deze week. Volgens hem drijft de prijs van de grond de kosten voor een koper op. Door alleen het huis te kopen, zijn er volgens Van Dijk een aantal voordelen te behalen.

Omdat de koper alleen het huis koopt, is het mogelijk een duurdere woning te kopen. Ook de maandlasten zijn lager, omdat de koper geen aflossing heeft op de grond. Bovendien zijn de kosten voor pacht aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Tuin en schuur
Hoewel de grond niet van de koper is, mag hij toch zijn tuin aanleggen of bebouwen zoals hij wil. Een boom of schuur in de tuin is volgens Duokoop dan ook geen enkel probleem. Bij verkoop van de woning is alle winst op het huis bovendien voor de koper. De winst op de grond is echter voor het pensioenfonds. Huiseigenaren kunnen er echter later voor kiezen om de grond alsnog te kopen.

Bovenstaand artikel is een publicatie van BNdestem. Lees het originele artikel hier.